Volle camion voor Pepinster dankzij solidariteitsactie van 33 kunstenaars

Deze zaterdag vertrekken de SolidariTeams met een camion met vuren, kookvuren en wasmachines naar de getroffen regio Pepinster. “Net voor de feestdagen startten 33 kunstenaars en creatievelingen een actie waarbij we mensen opriepen om kunst en handwerk te kopen en zo de slachtoffers van de overstromingen te helpen. En ziehier het resultaat!”, zeggen initiatiefnemers Debby Burssens en Djack Carlier van PVDA Sint-Niklaas trots. We zamelden al 7920 euro in en kunnen bijna een tweede camion bestellen. Wie nog een cadeau zoekt voor Nieuwjaar, Valentijn, of gewoon voor zichzelf mag ons steeds contacteren.”

Geen prijsstijgingen op de Ster

Vanaf 2022 zou een individueel abonnement op de Ster 40 euro gaan kosten. De vroegere gezinsabonnementen worden afgeschaft. In de plaats van de vroegere 30 euro voor een gezinsabonnement betalen gezinnen nu minstens drie keer meer dan vorig jaar. Een koppel betaalt dus nu 80 euro in plaats van 30 euro. Een gezin met twee kinderen van 13 jaar gaat 160 euro moeten betalen. Dat is vijf keer meer dan vorig jaar. In plaats van de prijzen democratischer te maken, worden de prijzen minstens drie keer hoger. Dit is een zeer asociale maatregel die vooral de minder kapitaalkrachtige gezinnen treft. De Ster is één van de weinige groene recreatieplekken in de stad. Eigenlijk zou het domein gratis moeten zijn zoals alle andere provinciale domeinen.

Actievoerders halen slag thuis: bushaltes Fabiolapark en Voskenslaan zijn terug!

Sint-Niklaas, 18 januari 2022. Zo’n veertigtal actievoerders kwamen dinsdagnamiddag samen aan de bushalte van de Voskenslaan om te eisen dat buslijn 2 daar en aan het Fabiolapark opnieuw zou passeren. De dag voordien hadden ze bericht gekregen dat hun vraag werd ingewilligd. De actie werd omgevormd tot een overwinningsdrink. PVDA gemeenteraadslid Jef Maes, ACOD-delegee Marc Meys en buurtbewoonster Marie-Louise Poppe klonken dan ook tevreden, maar riepen op tot waakzaamheid. “Deze twee haltes zijn gered. Maar wij blijven alert want de 81 andere bedreigde bushaltes in Sint-Niklaas zijn nog niet gered,” zei Jef Maes aan de grote groep actievoerders.

Stadsbestuur moet bezig zijn met de noden van de burgers, niet met prestigeprojecten en pestboetes.

Een begroting weerspiegelt de prioriteiten van een stadsbestuur. Als we de meerjarenbegroting analyseren, dan merken we dat Sint-Niklaas vooral investeert in prestigeprojecten en meer boetes, indirecte belastingen en de uitverkoop van openbare diensten en gebouwen van de stad aan private eigenaars. Dit alles moet zorgen voor een krap evenwicht in de begroting. Maar tegen 2025 zullen we hierdoor als stad zowat 22 miljoen armer zijn dan in 2020. Is dit behoorlijk bestuur?  

Toeteractie PVDA voor een verlaging van de btw op energie van 21 naar 6%

Vandaag hield de PVDA Waasland een ludieke “toeteractie” aan de Grote Markt van Sint-Niklaas voor de verlaging van de btw op energie van 21% naar 6%. De passerende chauffeurs en fietsers werden met behulp van affiches en een spandoek gevraagd te claxonneren als ze akkoord gaan met de eis voor de verlaging van de btw. “De energieprijzen swingen de pan uit, maar de regering doet niets”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Jef Maes. “De vele toeterconcerten en opgestoken duimen hier aan het kruispunt tonen duidelijk dat de vraag om de energiefactuur grondig te verlichten breed gedragen is bij de inwoners van het Waasland.”

Kunst en cadeaus voor slachtoffers watersnood: “Veel mensen hebben dringend verwarming nodig”

Vijf maanden na de overstromingen zijn er in België nog steeds mensen die geen verwarming hebben. Djack en Debby gingen meermaals puin ruimen in Wallonië en warme soep bedelen in de getroffen wijken, maar Djack is ook een kunstenaar en Debby een creatieve geest. Zij kregen vorig week een idee: waarom vragen we met de eindejaarsdagen de mensen niet om een kunstwerk of handgemaakt cadeau te kopen en zo de slachtoffers van de overstromingen te helpen? Meteen sprongen heel wat kunstenaars en creatievelingen uit Sint-Niklaas, Kruibeke, Stekene, Hamme, Hoboken...  op de kar. Met de opbrengst kopen we via de SolidariTeams verwarmingstoestellen aan.

Toenemende leegstand in Sint-Niklaas: PVDA pleit voor een drastische aanpak.

Vorig jaar stonden er niet minder dan 630 woningen leeg in Sint-Niklaas. Dat is meer dan een verdrievoudiging tegenover het jaar voordien. PVDA-gemeenteraadslid Jef Maes pleit op de gemeenteraad voor een drastische aanpak van de leegstand, dringt aan op scherpe controle en de toepassing van het sociaal beheersrecht waardoor leegstaande woningen door de stad tot sociale woningen kunnen omgebouwd worden.

“In de stad van de Sint zou geen enkel kind een lege schoen mogen treffen”

“Veel kinderen vinden geen speelgoed in hun schoen, ook al zijn ze braaf geweest. Beeld je eens in welke impact dat heeft op een kinderhart?”, zegt coördinator van De Werf Debby Burssens. “Gelukkig zamelden we dankzij vele solidaire Sint-Niklazenaars afgelopen week 21 dozen speelgoed in voor Domo Waasland. Hun vrijwilligers verrassen er op 6 december kinderen uit kwetsbare gezinnen mee.” Om mensen in armoede tijdens de feestdagen te verwennen, zamelt PVDA Sint-Niklaas tot 20 december ook verzorgingsproducten in voor De Springplank.

Busgebruikers krijgen een gezicht tijdens guerrilla foto-expo op de Markt van Sint-Niklaas.

“Dít zijn de mensen die slachtoffer worden van het afschaffen van bushaltes.  Durft u hen recht in de ogen te kijken?”  Met een guerrilla foto-expo op de Grote Markt polst PVDA Sint-Niklaas hiernaar bij de beleidsmakers.  Door de invoering van het decreet “basisbereikbaarheid” dreigen immers heel wat bushaltes van De Lijn te verdwijnen.  In Sint-Niklaas alleen al zijn dat er 83.  In heel het Waasland 145.  Met deze guerrilla foto-expo op de Grote Markt geeft de PVDA Sint-Niklaas de slachtoffers een gezicht en roept ze andere busreizigers op tot solidariteit: “Jullie bushalte blijft. Maar wat met die van hen?”

Waesland en Colortex: twee Wase bedrijven die PFAS lozen in de riool

HLN pakt vandaag uit met een lijst van 72 bedrijven waar hoge waarden aan PFAS zijn gemeten in het rioolwater. Twee van deze bedrijven liggen in Sint-Niklaas. PVDA-gemeenteraadslid Jef Maes, die reeds in juni aan de alarmbel heeft getrokken, vraagt dat het Stadsbestuur snel de nodige voorzorgmaatregelen neemt om de volksgezondheid te beschermen.