Waarom moeten wij meer betalen voor een container dan voor vuilzakken?

Het stadsbestuur wil diftar invoeren om de afvalberg te verkleinen. Klinkt goed voor het milieu. Mocht dit enige doel geen negatieve gevolgen hebben voor de eindgebruiker dan zou de PVDA grote voorstander zijn. Maar de eindconsumenten worden al te vaak met ongewenst afval opgezadeld. Dit hebben de Plastic Attacks van 3 weken geleden bewezen. Die consument dan laten betalen voor dit afval is wel heel cynisch.

Veel efficiënter en eerlijker zou zijn om producenten en supermarkten te verplichten de afvalberg te verkleinen. Mochten we toch even meegaan in de redenering van het stadsbestuur, dan zou iedereen die minder afval produceert hiervoor financieel beloond worden. Zo beweert men dat iedereen die zijn afvalberg met 25% verkleint, niet meer maar minder zal betalen. Onderstaande voorbeelden uit Lokeren en Turnhout tonen echter het tegendeel aan. Zelfs als je bijna 50% minder afval produceert dan wat de stad voorop stelt (83kg per persoon, terwijl MIWA 143kg per persoon wenst te bereiken in plaats van de huidige 163kg), liggen de kosten 2 tot 3 maal hoger dan vandaag. Als het stadsbestuur het écht goed bedoelt en enkel aan het milieu denkt, dan maakt ze de prijzen en sociale correcties bekend vóór de verkiezingen!

Zolang de tarieven voor Sint-Niklaas niet gekend zijn (waarom wacht men tot na de gemeenteraadsverkiezingen? Uit schrik voor de reactie?) kunnen we enkel vergelijken met andere steden waar diftar werd ingevoerd. Nemen we Lokeren en Turnhout.

Een gezin in Lokeren, twee personen, Louis en Cindy, zet op 4 maand tijd hun container 9 keer buiten, met in totaal 55 kg. Dat is +/- om de 14 dagen, 6,1kg per keer, wat weinig is. Ze leven milieubewust en proberen zo weinig mogelijk afval te hebben. Per jaar geeft dat dus 27 x ophalingen en 165 kg restafval. (zie illustratie)

Hoeveel kost dit nu in Sint-Niklaas? 27 x 1,1€ (prijs van een zak) : 29,7€

Hoeveel kost dit in Lokeren, met diftar-containers? 27 ledigingen à 0.25 = 6,75€ + 165 kg à 0,2€ = 33€ . Daarnaast betaal je een jaarlijkse forfaitaire milieubelasting van 55 €. Totale kost per jaar 94,75€ Dat is 3 x duurder dan in Sint-Niklaas nu. Daarnaast moet je eigenlijk nog een slot huren om zeker te zijn dat niemand vuil in je container gooit: waarborg 23,05€.

We houden hierbij enkel rekening met het restafval en niet met GFT.

Wat zou het kosten in Turnhout (met diftar-containers) voor hetzelfde gezin?

Tarieven: zie http://www.iok.be/product.aspx?id=1513

  • Vaste kost: 3€/maand = 36€
  • 165 kg à 0.25€ = 41,25€
  • 27 ledigingen à 0,9375€ = 25,31€
  • Totaal 102,38€

Dit is meer dan 3 keer zoveel dan in Sint-Niklaas.

Met andere woorden: DIEFTAR is een verdoken vorm van belasting. Dat werd trouwens toegegeven door het stadsbestuur van Turnhout. De lokale PVDA-afdeling wilde rond de invoering van diftar een referendum organiseren, maar dat is afgewezen omdat volgens het stadsbestuur geen referendum mag georganiseerd worden over retributies (belastingen).

Wil je weten hoe PVDA Sint-Niklaas dan wel afval wil aanpakken? Lees het hier in ons klimaatplan.