Sint-Niklaas maakt vreedzame vuist tegen racisme

Vandaag maakten enkele jongeren samen met de PVDA Sint-Niklaas een vreedzame vuist tegen racisme met krijttekeningen op de Grote Markt en op diverse plaatsen in de stad. “Wat in Amerika gebeurt, raakt ons diep. Racisme is ook bij ons alom tegenwoordig, maar dat wordt vaak doodgezwegen. Met onze actie willen we alle slachtoffers van racisme aanmoedigen om erover te praten, en de ogen en harten openen van iedereen”, zeggen initiatiefnemers Jelle Millet en Steve Evans.

De dood van George Floyd zorgt niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Sint-Niklaas voor hartzeer én protest. “We willen onze stem – ook in deze bizarre corona-tijden – laten horen, want het loopt fout in de wereld, en ook bij ons in Sint-Niklaas”, zeggen Jelle Millet en Steve Evans die eerder al een protestactie opzetten samen met de beloften en met steun van YB SK Beveren. Zij zijn het sluimerende racisme in de samenleving beu.                                                                                                                                                      

Zwijgen doet pijn

Wat zij hopen te bereiken? “Dat we met z’n allen racisme openlijk verwerpen. Dat racisme op sociale media niet langer gedoogd wordt. Dat mensen die getuige zijn van racisme op straat, in de winkel, op school… dit niet dulden, maar sterk veroordelen. Weet je welke impact het op iemand heeft die heel zijn leven racisme ervaart? Hoe kan je nu mensen anders behandelen puur op basis van origine? Niemand wordt racistisch geboren. Het is tijd om de pijnpunten te benoemen en erover te spreken”, klinkt het strijdvaardig bij Jelle Millet.

Praktijktesten en hernoemen Leopold II-laan

De groep jongeren krijgt vandaag steun van de lokale PVDA-afdeling. “Om het grote onrecht dat racisme is te bestrijden, hebben we ook structurele maatregelen nodig”, zegt Debby Burssens van PVDA Sint-Niklaas. “Wij schuiven concreet twee maatregelen naar voor. Vorig jaar al vroegen we de invoering van praktijktesten op de huurmarkt, maar dat werd weggestemd door de meerderheid van N-VA, Open VLD en Groen. Dat leggen wij terug op de tafel. Ten tweede moeten wij eindelijk ons gruwelijke koloniale verleden erkennen en de dekolonisatie starten. Een ‘Leopold II-laan’ in 2020? Dat kunnen we echt niet meer dulden.”  

Racisme heeft geen plaats in onze stad. Knappe actie van Sint-Niklase jongeren 👏✊ Wij leggen praktijktesten tegen discriminatie op de huurmarkt terug op tafel en vragen naamsverandering voor de Leopold II laan.

Posted by PVDA Sint-Niklaas on Sunday, June 7, 2020