Rata’s Animal Shelter wint zevende Harteklop & 9.341 euro voor slachtoffers overstromingen

SINT-NIKLAAS – PVDA-ondervoorzitter David Pestieau bracht dit weekend in de Paterskerk zijn manifest voor de eenheid van België en zette tegelijkertijd enkele solidaire initiatieven uit het Waasland in de bloemetjes: dierenopvang Rata’s Animal Shelter sleepte de zevende Harteklop in de wacht, de SolidariTeams klopten hun kunstactie af op 9.341 euro en landgenoten uit het kleine Waalse dorpje Saint-Nicolas riepen met hun bezoek op tot meer en niet minder België.

Tijdens de boekvoorstelling met sofagesprekken ging Debby Burssens van PVDA Sint-Niklaas in gesprek met bekende en minder bekende Belgen die allen opriepen voor meer eenheid in ons land. Trainer en ex-voetballer Gunter Van Handenhoven vertelde dat “gewone mensen geen splitsing van ons land willen”, en dat “de separatisten enkel gedreven worden door ego, machtswellust en geld”. Ook hij had met zijn collega´s een solidariteitsactie voor Verviers opgezet. 

Exit plan Verlinden

Kunstenaar Lieve Dejonghe getuigde hoe de organisatie van het Belgisch paviljoen tijdens de wereldexpo in Shanghai bijna fout liep door communautair gemor vanuit Vlaanderen, dat niet wou betalen voor de Walen. En Hilde Verhelst van ACV Voeding en Diensten Oost Vlaanderen bracht getuigenissen over de jacht op werklozen door de VDAB terwijl ABVV-voorzitter van Oost-Vlaanderen Angeline Van Den Rijsel, die verstek moest laten gaan door de storm, een krachtige speech bracht via whats app en net als haar collega waarschuwde voor loonconcurentie tussen werknemers over de taalgrens indien minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) doorzet om het arbeidsmarktbeleid te splitsen. 

De geschiedenis herhaalt zich

Enkele vrijwilligers van de SolidariTeams die massaal gingen puinruimen en soep bedelen brachten pakkende getuigenissen, en maakten bekend dat ze met de verkoop van kunstwerken van 33 kunstenaars uit het Waasland 9341 euro konden inzamelen voor de slachtoffers. Vanaf de preekstoel sloot Thomas Blommaert van EPO Uitgeverij de avond af: "Exact 10 jaar geleden stelde Peter Mertens zijn boek, ’Hoe durven ze?’ in zaal Familia voor. Als tradities in ere worden gehouden zal ook dit boek de politiek op zijn kop zetten.” 

Harteklop voor dieren

Solidariteit verenigt mensen. Driemaal zoveel Waaslanders brachten dit jaar hun stem uit voor de publieksprijs De Harteklop voor het sociaalste initiatief van 2021: de vrijwilligers van het vaccinatiecentrum ‘t Bau-huis eindigden op de derde plaats, terwijl de armoedeorganisatie Temse /schenkt een verdienstelijke tweede plaats haalde. Chris Wauman, voorzitter PVDA Waasland, reikte de trofee uit aan het opvangcentrum Rata’s Animal Shelter, die overtuigend de meeste stemmen in de wacht sleepte met hun dagelijkse zorgen voor zieke, gewonde en gehandicapte dieren. “Ik ben niet zo iemand van veel woorden, maar eerder van daden”, bedankte een blije Marc Pijl van Rata’s Animal Shelter iedereen die het opvangcentrum steunt.