Skip to content

PVDA wil verbod op wegwerpplastic tijdens evenementen

PVDA wil verbod op wegwerpplastic tijdens evenementen

Nu opnieuw bezorgde burgers een oplossing vragen voor de plasticvervuiling via Mei Plasticvrij en de Plastic Attack op zaterdag 4 mei, dient PVDA-gemeenteraadslid Jef Maes een voorstel in voor een verbod op het gebruik van wegwerpplastic tijdens alle evenementen op openbare plaatsen. “Voorkomen is beter dan genezen en ook lokaal kan je heel wat doen: wij willen van Sint-Niklaas de eerste ‘Plasticvrije Stad’ in Vlaanderen maken.”

Onder het motto ‘Sint-Niklaas Plasticvrij’ wil PVDA een verbod op het gebruik van wegwerpplastic tijdens alle evenementen op openbare plaatsen: denk aan plastic wegwerpbekers, bestek, borden en rietjes. Hiermee treedt Sint-Niklaas in de voetsporen van de stad Brussel waar eenzelfde verbod ingaat op 1 juli 2019. Bovendien is dit ook een van de eisen van Plastic Attack Waasland. “Villa Pace bewijst dat het kan en MIWA ontleent aan alle organisatoren reeds gratis herbruikbare bekertjes. De maatregel van de Vlaamse regering om plastic bekers bij publieke evenementen te verbieden, is een goede aanzet, maar richt zich enkel op de bekers en niet op plastic bordjes en andere wegwerpplastic. Het moment is nu geschikt om ineens alle wegwerpplastic te verbieden op alle publieke evenementen in onze stad”, zegt Jef Maes.

”Het moet ambitieuzer!”

“Iedereen is het er over eens: wegwerpplastic moet verdwijnen. Zowel de Europese Commissie als de Vlaamse regering is bezweken onder de druk van de plasticlobby. Er komt een algemeen verbod ten vroegste in 2021. “Sint-Niklaas heeft al een aantal kleine, vrijblijvende initiatieven genomen zoals herbruikbare zakken en netjes uitdelen tijdens de markten en herbruikbare bekers gebruiken tijdens Villa Pace, maar dit volstaat niet. Wij vinden dat het heel wat ambitieuzer moet!” stelt Jef Maes.

Daarnaast hoopt PVDA dat Sint-Niklaas in het kader van artikel 135 van de gemeentewet ook een verbod zal invoeren op het gebruik van plastic zakjes voor eenmalig gebruik tijdens markten en net als de stad Bredene zal onderzoeken of het mogelijk is om samen met een aantal buurtgemeenten statiegeld in te voeren op blikjes en PET-flessen. Het nieuwe proefproject in Brussel kan als inspiratie dienen. “Als eerste ‘Plasticvrije Stad’ van Vlaanderen zou Sint-Niklaas tonen dat ze ook een echte Klimaatstad wil zijn. Bovendien zal dit de overlast van sluikafval verminderen,” legt Jef Maes enthousiast uit.

Slechts 9% plastic gerecycleerd

Volgens Mei Plasticvrij wordt 50 procent van al het plastic dat we kopen binnen de 20 minuten weggegooid. En dat plastic wordt spijtig genoeg niet allemaal gerecycleerd. Volgens het wetenschappelijke magazine EOS kwam 6,3 miljard ton van de 8.3 miljard ton plastic die tussen 1950 en 2015 geproduceerd werd, al bij het afval terecht. Slechts een schamele negen procent werd gerecycleerd. Bijna 80 procent van het plastic eindigt op stortplaatsen, de rest wordt verbrand (12%). “De uitbreiding van de PMD-zak is een goede zaak. Dit stond trouwens ook in ons programma. Maar enkel inzetten op recyclage volstaat duidelijk niet. We moeten het probleem bij de bron aanpakken. Daarom is het belangrijk dat we inzetten op een verbod”, zegt Jef Maes.