Skip to content

PVDA vraagt extra steun voor horeca in Sint-Niklaas

PVDA vraagt extra steun voor horeca in Sint-Niklaas

“Wij stellen voor om de lokale cafés extra steun te verlenen met vijf concrete maatregelen”, steekt gemeenteraadslid Jef Maes van wal. “De horeca beleeft moeilijke tijden. In het bijzonder de cafés, want de mogelijkheden om take away te organiseren zijn zeer beperkt voor hen.” Het ziet er ook niet naar uit dat ze op korte termijn kunnen heropenen. “De PVDA Sint-Niklaas heeft de voorbije weken daarom zijn oor te luisteren gelegd bij de cafébazen. Daaruit blijkt dat het water hen aan de lippen staat. Dat geldt zeker voor de gesloten cafés die huurgelden moeten blijven betalen. Daarom stelt de PVDA voor om extra steun te verlenen aan de lokale cafés.

Om de cafés moreel te ondersteunen organiseerde de PVDA Sint-Niklaas deze maand een “droge kroegentocht”. Diverse cafés reageerden enthousiast op de aandacht voor hun problemen en ook de passanten waren erg bekommerd om de cafés in onze stad. Dat de CEO van Belfius, een staatsbank à propos die in 2008 met belastinggeld werd gered, beweert dat het niet erg zou zijn mocht de helft van de cafés verdwijnen, stuit heel wat mensen tegen de borst. De PVDA vindt het ook onbegrijpelijk, net als UNIZO, dat de federale regering het moratorium op faillissementen voor bedrijven die verplicht gesloten zijn recent heeft opgeheven. Dat kan voor heel wat horecazaken de doodsteek betekenen.

'Droge Kroegentocht'

PVDA gemeenteraadslid Jef Maes: “We hebben tijdens onze 'Droge Kroegentocht' (zie fotoverslag) ons oor te luisteren gelegd bij de cafébazen en ze zeggen ons allemaal dat het water hen aan de lippen staat. Daarom denken we dat het nodig is om de steun voor de horeca uit te breiden om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk cafés sluiten na deze pandemie.”

De PVDA weet dat het stadsbestuur al een aantal steunmaatregelen heeft genomen voor de horeca. Zo werd de uitbreiding van de terrassen mogelijk gemaakt vorige zomer en werd de terrasbelasting van 2020 integraal afgeschaft. Zeker en vast positieve maatregelen. Maar er is meer nodig.

Vijf concrete steunmaatregelen

De PVDA heeft een nationaal reddingsplan uitgewerkt voor zelfstandigen en kmo’s: https://www.pvda.be/reddingsplan_zelfstandigen

Maar ook op lokaal vlak denk de PVDA dat het nodig is om de steun voor de horeca uit te breiden. Heel concreet stellen ze vijf maatregelen voor:

  1. Afschaffen van de terrasbelasting voor 2021, al minstens voor de eerste helft van het jaar
  2. Cafés vragen ook om deze zomer, waarbij ze wellicht en hopelijk open kunnen zijn, de lokale cafébazen voorrang te geven tegenover allerlei mogelijke pop-up initiatieven, zodat zij die het wensen, gemakkelijker hun activiteiten kunnen uitbreiden en een deeltje van hun omzetverlies toch goed kunnen maken.
  3. Voorschieten van de huurgelden die sommige cafés toch moeten betalen terwijl ze gesloten zijn onder de vorm van een renteloze lening, zodat ze behoed worden voor een faillissement.
  4. Oprichten van een steunfonds waarop horecazaken een beroep kunnen doen om deze zware periode te overbruggen. Minstens twee cafés hebben al een crowdfunding-operatie opgezet onder hun klanten. Als men dat doet dan is de situatie zeer ernstig.
  5. Automatische verlenging van de terrasvergunning van vorig jaar voor de horecazaken in de gemeente naar analogie van de gemeente Stekene. Daarbij ook bekijken om cafés die geen eigen terras hebben de mogelijkheid te geven om dit jaar toch een terras te zetten door gratis openbaar domein ter beschikking te stellen. De stad kan samen met de eigenaars bekijken wat haalbaar en mogelijk is.

PVDA-raadslid Jef Maes weet dat heel veel leden van de gemeenteraad bekommerd zijn om het lot van de horeca. Hij hoopt dan ook een breed draagvlak te vinden voor deze extra steunmaatregelen die hij op de gemeenteraad gaat voorstellen.