Prominente Waaslanders lanceren stemoproep voor Jef Maes

Een tiental prominente Waaslanders lanceren vandaag een oproep waarbij ze vragen om Jef Maes (PVDA) te steunen onder het motto Non, Jef, t’es pas tout seul, naar de gelijknamige titel van een lied van Jacques Brel. Het zijn allemaal ongebonden partijloze mensen uit de socio-culturele wereld die het belangrijk vinden om vandaag een signaal te geven. “Omdat duizenden Sint-Niklazenaren uitkijken naar een sociale oplossing voor de armoede, de lege brooddozen, het gebrek aan sociale woningen en betaalbare gezondheidszorg,” schrijven ze in de oproep.

De ondertekenaars komen uit heel verscheiden middens. Tom Hugo De Rocker is creatief therapeut en muzikant. Jozef Hertsens is verdediger van mensen op de vlucht. Joris Seghers is inwoner  van de in de kijker lopende Kloosterlandwijk. Steven De Geynst, beter gekend als the Muffinman, is actief tegen voedselverspilling. Trees Heirbaut maakt deel uit van de cabaretgroep Awaal Nem. Maarten Bieseman is vakbondsafgevaardigde, Stefaan Vertentenvakbondsmilitant bij ACOD, Koen Venken, acteur en Frans Wuytack, beeldhouwer. Last but not least in de lijst is Fikry El Azzouzi, theatermaker en schrijver.

De ondertekenaars zijn vooral gecharmeerd door de wijze waarop Jef Maes zich al jarenlang inzet op sociaal vlak en hoe hij door samenwerking met een heel team de sluiting van het asbeststort van SVK heeft kunnen afdwingen. “Als hij op diezelfde manier van onderuit ook andere problemen kan aanpakken, dan kan dit veel goeds in onze stad in beweging zetten. Tegen het overheersende eenheidsdenken in. Dan krijgt de warme onderstroom van onze stad een stem!”, klinkt het in de oproep.

Hieronder de volledige tekst van de oproep en de lijst van ondertekenaars.

Non, Jef, t’es pas tout seul*

‘De strijd van de mens tegen de macht is de strijd van het geheugen tegen het vergeten.’ Dit citaat van schrijver Milan Kundera prijkte enkele jaren geleden op de uitnodiging voor de film Man tegen Macht uit 2014. Hierin vertelt regisseur Jef Maes over het verzet van de mannen van de vuilkar tegen de privatisering van hun dienst, over het referendum dat daaruit volgde en over de ijzig koude manier waarop het stadsbestuur (N-VA, sp.a en Groen) al een paar uur later de uitslag van die volksraadpleging de vuilbak in kieperde.

Mens tegen macht. Geheugen tegen vergeten. Als wij ’s avonds al die glossy verkiezingsblaadjes uit onze brievenbus vissen, en de indruk krijgen dat links en rechts alleen nog in het verkeer herkenbare begrippen zijn, waaien zowel het citaat van Kundera als de film van Jef al eens onze gedachten binnen. Want wie maakt deze stad?

Vorig jaar beet de PVDA zich vast in het dossier van het asbeststort van SVK in de Westerbuurt. Zowat elke Sint-Niklase familie heeft haar asbestdode. Het stadsbestuur startte een ‘Operatie Minimalisatie’. Maar het Actiecomité, Pieter Heymans en de PVDA - met als kopman regisseur Jef Maes - vormden een sterk team en dwongen samen met de buurt de sluiting af.

De PVDA zit vandaag niet in de gemeenteraad. Wat zou dit geven mochten Jef Maes en zijn team op dezelfde manier verder kunnen werken op andere dossiers? Vanuit de gemeenteraad wel te verstaan? Met alle informatie die je daar in de schoot geworpen krijgt? Wij denken veel goeds.

Waarom lanceren wij deze stemoproep? Omdat het precies nu belangrijk is om het overheersende eenheidsdenken tegen te gaan. Omdat duizenden Sint-Niklazenaren uitkijken naar een sociale oplossing voor de armoede, de lege brooddozen, het gebrek aan sociale woningen en betaalbare gezondheidszorg. Omdat de mensen recht hebben op een stem in de gemeenteraad, een stem die hen betrekt en durft te mobiliseren als dat nodig is. Daarom steunen wij in oktober Jef Maes en durven wij ook u oproepen om hetzelfde te doen. Want: non, Jef, t’es pas tout seul*.

*Lied van Jacques Brel

 

Ondertekenaars:

Tom Hugo De Rocker, creatief therapeut en muzikant

Jozef Hertsens, verdediger van mensen op de vlucht.

Joris Seghers, inwoner Kloosterlandwijk

Steven De Geynst, alias The Muffinman, activist tegen voedselverspilling

Trees Heirbaut, Awaal Nem

Maarten Bieseman, vakbondsafgevaardigde

Stefaan Vertenten, militant ACOD

Koen Venken, acteur

Frans Wuytack, beeldhouwer

Fikry El Azzouzi, theatermaker en schrijver

Sabrina De Volder, zaakvoerder Bina Handmade