Plastic Attack wint de Harteklop-prijs

Plastic Attack Waasland sleepte gisterenavond de Harteklop-publieksprijs in de wacht. Een verdienstelijke tweede en derde plaats zijn weggelegd voor de Sociale kruidenier De Springplank en de BBTK-militanten van Lidl.

“Deze prijs moedigt ons aan om de strijd verder te zetten, want zowel de overheden als de supermarkten moeten dringend komaf maken met het vele wegwerpplastic. Daarom roepen we iedereen van het Waasland op om op zaterdag 4 mei deel te nemen aan onze derde reeks Plastic Attacks!”, zegt Celine Van Namen namens Plastic Attack Waasland. In totaal waren drie hoopvolle projecten die de solidariteit in onze regio versterken, genomineerd voor deze Harteklop Prijs die de PVDA Waasland naar goede gewoonte uitreikt op de Nieuwjaarsreceptie: de Sociale kruidenier De Springplank, die wekelijks voedselhulp geven aan maar liefst 2.300 Sint-Niklazenaren en de stijgende armoede aan de kaak stellen, de BBTK-militanten van Lidl, die na een staking en het sluiten van het depot in Sint-Niklaas een sociaal akkoord afdwongen, en Plastic Attack Waasland, die met acties in supermarkten de strijd aanging tegen wegwerpplastic.

Plastic Attack Waasland wint Harteklop

Het publiek bepaalde via een online stemming wie de prijs won en Plastic Attack Waasland kwam als winnaar uit de bus. Deze Plastic Attack-beweging ging wereldwijd, in meer dan dertig landen, de strijd aan tegen het vele wegwerpplastic om te beletten dat er in 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen zal zijn. “Tijdens een Plastic Attack laten consumenten alle overbodige (plastic) verpakkingen in de supermarkt achter, een wettelijk recht in België. Hiermee willen we enerzijds consumenten sensibiliseren en anderzijds zowel producenten als politici tot actie aanzetten. En met succes want de Europese Unie kondigde in december 2018 een verbod aan op bepaalde wegwerpplastic, zoals rietjes, in 2021 en de invoering van statiegeld in 2025.”

Klimaat als strijdpunt

Tom De Meester (provinciaal voorzitter van de PVDA): “Het is niet toevallig dat, nadat 75.000 klimaatactivisten in december de straten van Brussel veroverden en afgelopen donderdag 14.000 scholieren dat herhaalden, ook hier een milieubeweging met de prijs aan de haal gaat. De klimaatstrijd is één van de belangrijkste strijdpunten van dit moment. Daarom wil PVDA België klimaatneutraal maken tegen 2050, investeren in duurzame stroom in publieke handen en zorgen voor gratis openbaar vervoer in de strijd tegen luchtvervuiling.” 
Jef Maes (gemeenteraadslid PVDA) vult aan: “De klimaatstrijd is voor ons bovenal ook een sociale strijd. Wij willen niet dat arme mensen bij ons of in het Zuiden moeten opdraaien voor het onverantwoord gedrag van multinationals. De Plastic Attacks tonen trouwens goed aan waarom het Diftar-systeem zo onrechtvaardig is: supermarkten zadelen eindconsumenten op met ongevraagd afval. En net die eindconsumenten moeten met Diftar afval per gewicht gaan betalen. Daarom laat Plastic Attack ook ons hart sneller slaan. Zij roepen politici en producenten op om het probleem bij de bron aan te pakken. Dat is niet enkel efficiënter, maar ook socialer.”
Zowel Tom De Meester als Jef Maes feliciteerden de winnaars maar ook de andere projecten omwille van hun positief engagement. Vervolgens overhandigde Tom De Meester de trofee, een glazen ereteken.

Nieuwe Plastic Attack aangekondigd

Namens Plastic Attack Waasland bedankten initiatiefnemers Chris Wauman en Debby Burssens uit de Elisabethwijk zanger Frederik Sioen, de man achter de internationale beweging, en alle lokale vrijwilligers, deelnemers en het middenveld die de Plastic Attacks mogelijk maakten. Celine Van Namen: “We roepen alvast iedereen op om zaterdag 4 mei deel te nemen aan de volgende Plastic Attacks! Meer info op de Plastic Attack Waasland facebookpagina: www.facebook.com/PlasticAttackWaasland.