Skip to content

Toeteractie PVDA voor een verlaging van de btw op energie van 21 naar 6%

Vandaag hield de PVDA Waasland een ludieke “toeteractie” aan de Grote Markt van Sint-Niklaas voor de verlaging van de btw op energie van 21% naar 6%. De passerende chauffeurs en fietsers werden met behulp van affiches en een spandoek gevraagd te claxonneren als ze akkoord gaan met de eis voor de verlaging van de btw. “De energieprijzen swingen de pan uit, maar de regering doet niets”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Jef Maes. “De vele toeterconcerten en opgestoken duimen hier aan het kruispunt tonen duidelijk dat de vraag om de energiefactuur grondig te verlichten breed gedragen is bij de inwoners van het Waasland.”

De energiefacturen, het kasticket in de winkel en de prijzen aan de pomp: allemaal gaan ze de hoogte in. “Ik begrijp niet dat de regering energie nog steeds als een luxegoed beschouwt, in plaats van een basisgoed. Energie is geen luxe, zoals kaviaar of champagne, maar een basisrecht, een levensbehoefte! Waarom betalen wij er dan hetzelfde hoge btw-tarief voor?" vraagt Jef Maes.

In het Waasland zijn ook honderden mensen slachtoffer van het faillissement van de Vlaamse energieleverancier. Vaak hebben ze te veel voorschot betaald en vragen ze zich af of hoe ze die centen kunnen terugvorderen. Daarom vroeg Jef Maes op de gemeenteraad aan het stadsbestuur om deze mensen juridisch te ondersteunen en een groepsvordering in te stellen, want individueel zien heel wat mensen dat niet zitten omwille van de gerechtskosten die eraan verbonden zijn. Schepen Heyrman zag hierin niet direct een rol weggelegd voor de stad. “Moet iedereen dan gewoon zijn plan trekken,” vraagt Maes zich af.

Dure energieprijzen treffen heel veel gewone mensen. Jeugdwerker Vincent getuigt: “Na een door omstandigheden snelle verhuis heb ik gezocht naar een nieuwe energiemaatschappij. Twee maand na mijn verhuis kreeg ik tussen de soep en patatten te horen dat mijn voorschot verdrievoudigd werd. Van 100 naar 300 euro per maand. Zomaar. Onvoorstelbaar! Je probeert zoveel als mogelijk rond te komen, alle kosten goed in te schatten en dan gebeurt dit. Hoe moeten mensen dit nog kunnen betalen? Hoe moet IK dat nog kunnen betalen? Ik lig er soms echt wakker van hoe ik als alleenstaande kan rondkomen op slechts één voltijds loon.”

Er is een eenvoudige oplossing zegt Jef Maes: “Een btw-verlaging naar 6% doet onze factuur onmiddellijk zakken met meer dan 340 euro per jaar. Dat is perfect betaalbaar als de regering het geld gaat halen waar het zit door een taks te heffen op de woekerwinsten van de energiemultinationals. Waar wacht de regering op?”

debug info: this is the footer for domain sint-niklaas
debug info: this is the footer for domain for existing data