Skip to content

Nieuwe studie bevestigt: Sint-Niklaas asbesthoofdstad van Vlaanderen

Nieuwe studie bevestigt: Sint-Niklaas asbesthoofdstad van Vlaanderen

Sint-Niklaas zit bij de steden met de meeste asbestdoden. Dat wordt bevestigd door een recente studie van professor De Boosere (VUB) en professor Nemery (KUL). Deze studie brengt de ernst van de situatie in onze stad weer duidelijk aan de oppervlakte. “Dit kunnen we echt niet meer negeren,” stellen Jef Maes (PVDA) en Pieter Heymans (Actiecomité Asbeststort Dicht). “Een ernstig afbouwplan is meer dan nodig.”

Uit nieuwe data die VUB-onderzoeker Laura Van den Borre, onder leiding van professor Patrick Deboosere, naar boven heeft gespit, blijkt dat er tussen 1948 en 1998 – het jaar van het nationale asbestverbod – liefst twee miljard ton van de gevaarlijke kankerverwekkende stof in ons land geïmporteerd werd. In 1972 piekte dat met bijna tien kilogram ruwe asbest per hoofd van de bevolking. Dat is meer dan in het verleden werd aangenomen. (De Standaard 14/09/2018) Een berekening van professor Nemery (KU Leuven) leert nu dat het aantal asbestdoden zijn piek zal bereiken tegen 2024. Dat zal zich ook en vooral laten voelen in de regio rond Sint-Niklaas.

Jef Maes en Pieter Heymans reageren verontwaardigd op deze nieuwe cijfers. Vorige week kregen ze nog het bezoek van twee ex-werknemers van SVK. Bij beiden was asbestkanker ontdekt. Volgens de asbestslachtoffers constateert hun longspecialist jaarlijks vijftien gevallen van asbestkanker. In heel de wereld is het gemiddelde twee gevallen per één miljoen inwoners. Sint-Niklaas scoort dus meer dan 70 maal erger dan gemiddeld.

“In november vorig jaar hebben we aan het stadsbestuur een 10-puntenplan overhandigd om van Sint-Niklaas een asbestvrije stad te maken. Dat plan is gebaseerd op wat ze in het Nederlandse Breda vandaag realiseren. Waarom zou dit in Sint-Niklaas niet kunnen als het in Breda kan?”

In december 2017 liet het stadsbestuur weten dat ze in januari zouden antwoorden op het plan. Vandaag, negen maanden verder, blijven Maes en Heymans nog steeds op hun honger zitten.

“De sluiting van het asbeststort is een mooie overwinning, maar daarmee zijn niet alle asbestrisico’s van de baan in onze stad. Een degelijk asbestafbouwplan is absoluut belangrijk om er voor te zorgen dat er niet meer slachtoffers vallen in de toekomst. Met deze nieuwe studie kan het stadsbestuur toch moeilijk blijven doen alsof zijn neus bloed.”