Skip to content

Door het oog van de naald: riolen terug in publieke handen

Door het oog van de naald: riolen terug in publieke handen

15 jaar lang waren de riolen van de stad Sint-Niklaas in handen van een Amerikaanse firma. Een privatiseringsoperatie opgezet door sp.a-corifee Freddy Willockx. Vandaag zijn de riolen terug in publieke handen. De PVDA haalt opgelucht adem, want we kropen door het oog van de naald. Dit had de stad veel geld kunnen kosten. Dat zulke waanzinnig liberale constructies uit het brein van een socialist kunnen komen is onbegrijpelijk. Een korte reconstructie van ingewikkelde financiële spitstechnologie.

  • In 2004 verkoopt de stad Sint-Niklaas (samen met Hamme en Dendermonde) zijn riolen aan een Amerikaans bedrijf en krijgen daarvoor een bedrag uitbetaald van 6 miljoen euro. Burgemeester Willockx (sp.a) was op zoek naar geld en vond er niets beters op dan de riolen te privatiseren. Bedoeling was dat tegen 2036 de stad opnieuw eigenaar zou worden van zijn riolen via een ingewikkelde "sale and lease back" operatie.
  • Waarom is een Amerikaans bedrijf geïnteresseerd in onze riolen kan je je afvragen. Die investeringsfirma had een gat in de Amerikaanse wetgeving ontdekt. Buitenlands vastgoed kon versneld afgeschreven worden. Daardoor boekte het bedrijf een fikse belastingvermindering. Met andere woorden, de stad Sint-Niklaas zorgt ervoor dat een bedrijf de Amerikaanse staat, zeg maar de Amerikaanse belastingbetaler, enkele miljoenen armer maakt. In 2005 wordt het gat in de wet gedicht en zijn dergelijke operaties niet meer mogelijk.
  • in 2008 met de wereldwijde financiële crisis dreigt alles op de helling te komen. De waarborg van Dexia wordt waardeloos en een Amerikaanse partner komt in financiële moeilijkheden. De Vlaamse overheid komt de stad ter hulp en stelt zich borg voor ongeveer 120 miljoen. Sint-Niklaas kruipt door het oog van de naald. De Amerikaanse partner kruipt stilaan uit de schulden.
  • vanaf 2014 probeert de stad de overeenkomst stop te zetten. Maar de tegenpartij vraagt een gigantische verbrekingsvergoeding. Door de rentedaling en de slechte economische vooruitzichten door de Amerikaans-Chinese handelsoorlog verandert de situatie. Nu is het plots voor alle partijen interessant om de zaak stop te zetten. Sinds 23 september 2019 zijn de riolen terug in publieke handen.

Volgens de adviseurs van de stad heeft deze constructie ongeveer 6 miljoen opgeleverd voor de stad. Maar voor hetzelfde geld had het de stad en het Vlaamse gewest miljoenen gekost. Hoe is het mogelijk dat een publieke overheid onder impuls van socialisten zulke privatisering en een financieel gewaagde operatie opzetten?
Gelukkig zijn we nu van deze operatie verlost.