Corona mag geen dekmantel worden voor censuur

De PVDA is verontwaardigd over het verbod van een actie van buurtbewoners uit de Watermolendreef tegen de komst van het nieuwe zwembad. "Dit is al het derde geval op korte tijd", zegt PVDA gemeenteraadslid Jef Maes. "Corona wordt door het stadsbestuur steeds meer misbruikt om kritische stemmen te fnuiken. Terwijl de organisatoren telkens erg voorzichtig zijn en hun actie volledig coronaproof willen maken. Wij vragen de burgemeester om coronaproof protestacties toe te laten en de organisatoren te helpen om alles veilig te laten verlopen."

De PVDA is verontwaardigd over het verbod van een actie van buurtbewoners uit de Watermolendreef tegen de komst van het nieuwe zwembad. "Dit is al het derde geval op korte tijd", zegt PVDA gemeenteraadslid Jef Maes:

  1. Verbod op een samenkomst van buurtbewoners in open lucht en op veilige afstand in verband met het zwembaddossier. Dreiging met gasboetes.
  2. Verbod op een rouwmoment van Critical Mass Sint-Niklaas rond verkeersveiligheid naar aanleiding van een dodelijk ongeval. Netjes aangevraagd, maar wel verboden. De actie is toch beperkt èn volledig coronaproof doorgegaan.
  3. Verbod op een bijeenkomst van Sint-Niklaas Zonder Racisme met getuigenissen over racisme en een pleidooi voor praktijktesten. Netjes op tijd aangevraagd, maar verboden.

Al deze acties waren in de buitenlucht gepland, met respect voor de coronamaatregelen en dus in lijn met de mogelijkheid tot protest zoals dat in federale richtlijnen is voorzien. De federale richtlijnen laten momenteel nl. protest toe met een maximum van 100 deelnemers, als het statisch is en mits social distancing of verplicht dragen van een mondmasker. Alle drie de geplande events konden dus wel degelijk doorgaan.

Laat coronaproof protestacties toe

Toch werden ze allemaal verboden in Sint-Niklaas. Dit begint steeds meer te gelijken op een beleid dat kritische stemmen wil censureren. De PVDA vraagt de burgemeester om coronaproof protestacties te tolereren en in plaats van te verbieden, de organisatoren te helpen om alles veilig te laten verlopen.

PVDA gemeenteraadslid Jef Maes zal vanavond het verbod op actie aan Puyenbeke aankaarten op de commissie participatie en voorstellen om de actie alsnog toe te laten.