Buurtbewoners Hoge Heerweg winnen Harteklop 2019

De buurtbewoners van de Hoge Heerweg sleepten gisterenavond de vijfde Harteklop-publieksprijs in de wacht. Chris Wauman, voorzitter PVDA Sint-Niklaas: "Een verdiende overwinning voor hun gewonnen verzet tegen een asbestopslagplaats in hun achtertuin. Een mooi voorbeeld dat strijd van onderuit tot échte verandering kan leiden." Een verdienstelijke tweede en derde plaats was weggelegd voor de Daklozenopvang van het CAW en de buurtbewoners van Heimolen voor het behoud van de groene long in hun buurt.

“Deze prijs doet ons echt deugd. Het is een erkenning van het vele werk van veel mensen om ervoor te zorgen dat er geen asbest wordt opgeslagen achter onze tuinen”, zegt Simonne Lauwers namens de buurtbewoners. "Toeval wil dat uitgerekend deze week Hofman een nieuwe vergunning heeft aangevraagd. Het is nog niet duidelijk wat hij juist wil bereiken maar het is iemand die zijn laars lapt aan alle regels en wetten, iemand die je niet kunt vertrouwen." De buurt gaat de strijdbijl opnieuw opgraven en bekijken hoe ze kunnen reageren.

In totaal waren vier hoopvolle projecten die de solidariteit in onze regio versterken, genomineerd voor deze Harteklop Prijs die de PVDA Waasland naar goede gewoonte uitreikt op haar Nieuwjaarsreceptie: de Daklozenopvang van CAW, de buurtbewoners van Heimolen die tot driemaal toe op de gemeenteraad het behoud van hun groene long kwamen bepleiten en de pluralistische vereniging Bonangana die mensen van alle mogelijke kleur helpen hun plaats te vinden in onze stad.

Het publiek bepaalde via een online stemming wie de prijs won en de buurtbewoners van de Hoge Heerweg kwamen als winnaar uit de bus. Maar Jef Maes beklemtoonde dat alle vier de genomineerden deze prijs verdienen.

Strijd tegen asbest succesvol

Jef Maes (gemeenteraadslid PVDA) overhandigde de glazen trofee en feliciteerde de winnaars: “De strijd tegen onverantwoord omspringen met asbest heeft vorig jaar een aantal belangrijke successen geboekt. Niet alleen is het asbeststort dicht, SVK is door de Rechtbank in Dendermonde veroordeeld omdat ze zowel de buurtbewoners als hun werknemers in gevaar hebben gebracht door het overtreden van de wetgeving rond asbestveiligheid. SVK is nu ook verplicht om dit jaar, in 2020, het stort veilig af te dekken. Dat zorgt ervoor dat men nu overal de asbestproblematiek ernstiger neemt. Dat is erg belangrijk voor de volksgezondheid. Maar er blijft veel werk aan de winkel en daar gaan we ons de komende jaren verder voor inzetten, samen met wakkere buurtbewoners.”

Foto van links naar rechts:

· Steven De Vuyst, links, federaal parlementslid en schepen Zelzate voor PVDA

· Peggy De Rybel, 2e links, buurtbewoner Hoge Heerweg

· Simonne Lauwers, midden, buurtbewoner Hoge Heerweg

· Mireille Van Bunderen, 2e rechts , buurtbewoner Hoge Heerweg

· Jef Maes, rechts, gemeenteraadslid PVDA Sint-Niklaas

· Chris Wauman, 2e rij midden, voorzitter PVDA Sint-Niklaas