Ben jij klaar om jong te stemmen? Ja, als je deze 10 voorstellen hebt gelezen.

ready.gif

Eerste keer stemmen? Laat je stem meetellen, kies voor een partij die echt naar jongeren luistert! In september 2017 bevroeg de PVDA meer dan 700 Sint-Niklazenaars. Daarvan waren er maar liefst 15% jongeren. Op basis van hun input en de voorstellen van de Sint-Niklase jeugdraad stelde de PVDA zijn jongerenprogramma op.

Die positieve input en ideeën zorgde voor deze reeks PVDA voorstellen:

  • Méér groene ruimte en chillplekken
  • #DeleteRacism: we willen een stad zonder discriminatie - waar iedereen dezelfde kansen krijgt
  • Méér, beter en gratis openbaar vervoer, ook 's nachts
  • Kleinschalige events voor en door jongeren en een bruisend uitgaansleven
  • Geef jongeren échte inspraak!
  • Geef armoede geen kans - weg met lege brooddozen op school
  • Méér betaalbare lokalen voor jongerenorganisaties en kunstcollectieven
  • Repetitieruimtes voor muzikanten, zowel in Sint-Niklaas als in de deelgemeenten
  • Herwaardeer de jeugdraad en geef hen een permanente plaats in de gemeenteraad
  • Betaalbare deelfietsen over de hele stad en in de deelgemeenten

Tien voorstellen voor en door jongeren die van Sint-Niklaas een echte jeugdstad maken. Maar hoe zien die voorstellen er in het echt uit voor onze stad?

tldr; een stad op jongeren maat is mogelijk met een pak ambitieuze voorstellen. Het volledige programma vind je hier of ontmoet onze jongeren kandidaten hier.  


ÉÉN Meer groen in de stad

We gaan voor meer groene ruimte in én buiten de stad en hippe chillplekken waar jongeren echt zichzelf kunnen zijn, waar er bankjes staan en waar je niet verplicht hoeft te consumeren maar gewoon kan hangen met je vrienden. We bereiken dit enkel door jongeren mee aan de tekentafel te zetten. Bij de aanleg van nieuwe straten en parken moet de jeugd altijd betrokken worden. We maken de stad levendig groen met meer tegeltuinen, gevelbegroeiing, groenslingers, vensterbank tuintjes en groene daken. Meer lezen.

TWEE #DeleteRacism

RedFox, de maker van dit filmpje, is de jongerenbeweging van de PVDA

Racisme heeft voor ons geen enkele plaats, in geen enkele stad. Sommigen willen ons verdelen en doen geloven dat onze verschillen belangrijker zijn dan onze gelijkenissen. Maar wanneer we er even bij stilstaan, beseffen we dat onze huidskleur, onze seksuele voorkeur of onze kleren van geen belang zijn. Daarom is ook Sint-Niklaas toe aan een Gay Pride mars.  Meer lezen.

DRIE Meer beter en gratis openbaar vervoer, ook ‘s nachts


‘s Avonds uitgaan met het openbaar vervoer en ook nog thuis willen geraken? Forget it. Als we van Sint-Niklaas een echte jongerenstad willen maken moeten we ook daaraan sleutelen. Met meer openbaar vervoer ‘s nachts ook naar de deelgemeenten maken we van uitgaan met de bus een no-brainer. Meer lezen.

VIER Een bruisend uitgaansleven, ook in Sint-Niklaas

dance_compressed.gif


Jong zijn is voor velen ook uitgaan. En dat moet óók kunnen in Sint-Niklaas. We willen het eenvoudiger maken voor lokale verenigingen om feestjes te organiseren en willen de nodige feestzalen voorzien. Natuurlijk moet er ook overdag wat te beleven zijn. Daarom investeren we als stad in hippe pop-ups waar je rustig iets kan drinken en socializen de hele week door, dit in panden die nu toch enkel leeg staan. Zoals Gent de overpoort heeft en Antwerpen zijn vele clubs moet er ook in Sint-Niklaas plaats zijn waar jongeren echt kunnen uitgaan.

VIJF Echte inspraak, Nu!

Wij vinden dat wij jongeren stemrecht verdienen vanaf 16 jaar, omdat wij echt wel weten wat we willen en dat we sowieso inspraak moeten krijgen als de stad nieuwe projecten plant: dus naast een jaarlijkse enquête die het stadsbestuur verplicht om rekening te houden met onze voorstellen, ook échte inspraak. Meer lezen.

ZES Weg met lege brooddozen op school

1 op 4 kinderen in onze stad groeit op in kansarmoede, onaanvaardbaar! We pakken gezinsarmoede structureel aan door de ouders automatisch financieel bij te staan en zorgen ook voor gratis onderwijs en gezonde maaltijden op school. Meer lezen.

ZEVEN Ruimte voor jongeren en hun organisaties

Een eigen lokaal is van groot belang voor een jongerenwerking. Als stad willen we daarom voorzien in meer betaalbare lokalen voor jongerenorganisaties, gaande van huiswerkklasjes tot echte speelpleinen. Ook in alle deelgemeenten voorzien we feestzalen en lokalen onder het motto: betaalbaar en bereikbaar.

ACHT Ruimte voor muziek en kunst

Kunstzinnig talent hebben we met overschot in onze stad. Het is een grote troef om daarmee onze stad te transformeren naar een echte moderne cultuur stad zoals Gent (of als we echt ambitieus durven zijn: Barcelona). Onze kunstenaars en muzikanten moeten daarom plaats krijgen om te bloeien. We willen investeren in meer en betaalbare repetitielokalen in Sint-Niklaas maar ook in de deelgemeenten, en leegstaande panden in de Stationsstraat, Reinaertgalerij … tijdelijk aan de jongeren geven. En we moedigen open-mic initiatieven aan vanuit de stad. Natuurlijk hoeven we als stadsbestuur niet alles voor te kauwen. We ondersteunen jongeren om deze initiative zelf te organiseren door bijvoorbeeld een eenvoudige app aan te bieden waarmee je de verschillende lokalen kan reserveren.

NEGEN Herwaardeer de jeugdraad

De jeugdraad moet opnieuw een hoeksteen worden in de jeugdwerking van Sint-Niklaas. We geven hen meer budget en snijden in het papierwerk zodat ze zelf sneller de jeugd van Sint-Niklaas kunnen contacteren en organiseren. Ook moet de jeugdraad op het gemeentebeleid kunnen wegen dat doen we door een onafhankelijke afgevaardigde van de jeugdraad permanent mee in het gemeentebestuur te plaatsen.

TIEN Fietsen om te delen

Sint-Niklaas werd dit jaar verkozen tot fietsstad. Maar de stad is alles behalve klaar om die prijs te ontvangen. We investeren in meer en veilige fietspaden, maken van fietsstraten de nieuwe trend en leggen veilige fietsverbindingen aan tussen de deelgemeenten. Net zoals in Antwerpen en Brussel willen we ook in Sint-Niklaas een echt deelfietssysteem dat betaalbaar is. Meer lezen.


Ontmoet onze jongeren kandidaten:

       

Gemeenteraad Sint-Niklaas:
2 - Debby Burssens, adviseur communicatie bij Pixii vzw - energieneutraal bouwen, moeder van 2 kinderen, actief in Plastic Attack, klimaatactiviste
3 - Chris Wauman, burgerlijk ingenieur ICT, vakbondsafgevaardigde, vader van 2 kinderen, klimaatactivist, actief in Plastic Attack
4 - Jorien Oste, bediende, secretariaatsmedewerker PVDA Antwerpen, vrijwilliger bij kinderwerking de Pioniers
16 - Mattias Van Meirvenne, leraar basiseducatie, actief in het amateurtheater en in Amnesty International

29 - Inara Akhattout, studente vastgoed
35Ken Laureys arbeider, papa van 4, fotograaf, actief in de strijd tegen het asbeststort

Provincieraad Sint-Niklaas - Dendermonde:
10 - Lisa Serluppens, student ingenieur-architectuur