“In de stad van de Sint zou geen enkel kind een lege schoen mogen treffen”

“Veel kinderen vinden geen speelgoed in hun schoen, ook al zijn ze braaf geweest. Beeld je eens in welke impact dat heeft op een kinderhart?”, zegt coördinator van De Werf Debby Burssens. “Gelukkig zamelden we dankzij vele solidaire Sint-Niklazenaars afgelopen week 21 dozen speelgoed in voor Domo Waasland. Hun vrijwilligers verrassen er op 6 december kinderen uit kwetsbare gezinnen mee.” Om mensen in armoede tijdens de feestdagen te verwennen, zamelt PVDA Sint-Niklaas tot 20 december ook verzorgingsproducten in voor De Springplank.

De energieprijzen blijven stijgen en daardoor hebben steeds meer mensen het moeilijk. Bijna 1 kind op 3 groeit in de ‘Stad van de Sint’ ondertussen op in kansarmoede. “Uiteraard willen we structurele oplossingen, maar we kunnen de signalen van de mensen die het nú moeilijk hebben niet negeren. Door een stom toeval ontmoette ik een van de vrijwilligers van Domo Waasland: mijn portefeuille was uit mijn jas gevallen, en Walter was zo vriendelijk om die op te rapen en op zoek te gaan naar de eigenaar. Ik dus! Hij vertelde dat Domo Waasland zo’n 120 kinderen een geschenk wil geven met Sinterklaas. De vrijwilligers van PVDA waren direct enthousiast en zetten met groot succes een inzamelactie voor speelgoed op poten. Resultaat: 21 dozen en het speelgoed blijft komen!”

Tine Callebaut (Domo Waasland): “Voor ons is het hartverwarmend dat met deze actie zoveel ouders voor één keer onbezorgd Sinterklaas kunnen zijn, terwijl het voor hen allesbehalve evident is om te gaan shoppen. Hun kinderen krijgen vaak enkel een mandarijtje of chocolaatje, als dat er al is.”

Oproep verzorgingsproducten

“Mensen in armoede hebben ook hun fierheid en willen zich wel eens verwennen met een zachte, geurende lichaamsverzorging waar ze vaak de centen niet voor hebben. Daarom zamelen we na het succes van vorig jaar opnieuw verzorgingsproducten in, waarmee sociaal kruidenier De Springplank dan kerst- en nieuwjaarsgeschenkjes kan maken.” Hun vrijwilligers zorgen ervoor dat de producten terechtkomen bij die mensen die het nodig hebben. Nog tot en met 20 december kan je jouw pakketje naar De Werf brengen.

Geen geld voor maandverband

“We roepen ook op om maandverband en tampons te schenken, want menstruatie- armoede treft heel wat jonge meisjes: 1 op de 8 mensen heeft niet genoeg geld om de nodige tampons of maandverband te kopen.” PVDA pleitte er daarom eerder al voor om net als in Gent op scholen automaten met gratis tampons en maandverband te plaatsen, maar krijgt voorlopig geen gehoor.

Met de ‘Winter van de Solidariteit’ hoopt PVDA de mensen bewust te maken van de groeiende armoede. “Veel mensen willen ook helpen maar weten niet goed hoe. Acties zoals deze helpen echt mensen en leggen de vinger op de wonde. 

Bovendien is de inzet van de vele vrijwilligers hartverwarmend: zonder de vrijwilligers van De Werf, Domo Waasland, De Springplank enz. zou dit allemaal niet mogelijk zijn. Wie nog een goed voornemen zoekt om volgend jaar zijn steentje bij te dragen, die kan ik altijd aanraden om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij deze organisaties. De solidariteit is er hartverwarmend!”

Praktische info:

Volgende producten zijn welkom: douchegel, shampoo, eau de toilette, lichaamsmelk, dagcrème, deo, handzeep, handcrème, voetcrème, nagelknipper, aftershave, tandpasta en tandenborstels, maandverband, tampons enz. Breng je solidariteitspakket naar 'De Werf' (Ankerstraat 44, Sint-Niklaas) op donderdag of zaterdag tussen 10u en 13 uur. Giften kan je storten op BE42 3775 1048 3654 met mededeling ''Verzorgingsproducten''.

https://www.pvda-ptb.be/?transaction_type=weggeven