Klimaatneutraal Sint-Niklaas 2040
Beeld je eens in: een stad die niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Een stad met propere lucht en met (groene) ruimte om te wonen, te leven en te werken. De uitdagingen rond het klimaat zijn groot en moeten op alle niveaus worden aangepakt. Voor de PVDA is het duidelijk dat de vrije markt de klimaatproblemen niet zal oplossen, want voor bedrijven gaat winst maken voor alles (milieu, arbeidsomstandigheden), noch door facturen te presenteren aan de werkende klasse. Onze doelstelling voor een klimaatneutraal Sint-Niklaas tegen 2040 zit verweven doorheen ons hele stadsprogramma.
Wat wij willen
1. Meer, beter en gratis openbaar vervoer
- Als we de uitstoot willen verminderen van lokale autoverplaatsingen, dan moeten we een écht alternatief aanbieden voor de auto. Niet door automobilisten weg te pesten met boetes, noch door het verkeer te verplaatsen via een mislukt circulatieplan. Deelsteps en deelfietsen zijn geen volwaardig alternatief.
- We verminderen het autogebruik door te investeren in meer, frequenter en gratis openbaar vervoer (ook ’s avonds en in het weekend) in kleine, duurzame en toegankelijke stadsbussen.
Meer achtergrondinformatie
Zie Hoofdstuk 3 Bereikbare stad (Duurzaam mobiliteitsplan).
2. Collectieve renovatie van gebouwen via derde betalersysteem
- Geen renovatieplicht, maar een renovatierecht waarbij de overheid de renovatiekosten voorschiet en de burger die afbetaald via de besparing op de energiefactuur.
Meer achtergrondinformatie
Zie Hoofdstuk 1 Betaalbaar Wonen in Sint-Niklaas.
3. Goedkope, hernieuwbare energie
- We richten een stadsbedrijf op die zelf investeert in hernieuwbare energie en deze goedkoop aanbiedt aan de bevolking.
Meer achtergrondinformatie
Zie Hoofdstuk 6 Sterke openbare diensten (kinderopvang, rusthuizen...)
4. We stimuleren de circulaire economie
- We richten spullenbibliotheken op waar burgers in hun wijk terecht kunnen voor een partytent, extra tafels voor het familiefeest, een kruiwagen, een hogedrukreiniger, een hoge ladder…
- We richten stedelijke herstelateliers op waar burgers gebruiksvoorwerpen, kledingstukken, fietsen en meubels laten herstellen om ze te hergebruiken.
- We gaan voor minder afval en pakken de voedselverspilling aan.
Meer achtergrondinformatie
Put actual background info here.