Een stad zonder discriminatie en racisme
Onze samenleving is ondenkbaar zonder diversiteit. Van ons medisch personeel, zo belangrijk in de covid-crisis, heeft één op vijf migratieroots. Toch krijgen mensen met een donkere huidskleur of migratieroots, nog steeds minder kansen op een job of woning door racisme en discriminatie. Gelijke rechten zijn nodig zodat iedereen volop kan deelnemen en bijdragen aan onze maatschappij. De PVDA verwerpt de racistische verdeel-en-heers logica die mensen tegen elkaar opzet en is anti-racistisch.
Wat wij willen
1. Er zijn geen tweederangsburgers.
- Overheden garanderen gelijke behandeling en bestrijden actief racisme en discriminatie.
- Wij stellen een jaarlijks actieplan op om racisme te bestrijden.
- We voeren juridische praktijktesten in met sancties voor hardnekkige overtreders voor zowel de huurmarkt als de arbeidsmarkt.
- We organiseren de dialoog tussen de verschillende gemeenschappen.
- We investeren in culturele ontmoetingsplaatsen en buurtfeesten, zodat mensen uit verschillende culturen elkaar op een laagdrempelige manier leren kennen.
Meer achtergrondinformatie
Er zijn geen tweederangsburgers:
We garanderen de fundamentele rechten van alle mensen. Taal, religie of afkomst mogen geen drempel zijn voor sociale rechten. Racisme verdeelt mensen en zet ze tegen elkaar op. Racisme maakt het onmogelijk om samen de echte verantwoordelijken van onrecht en ongelijkheid aan te pakken. Wij stellen een jaarlijks actieplan op om racisme te bestrijden.
We voorzien in antiracistische vorming van al het stedelijk personeel en in trainingen over hoe omgaan met racisme.
Sinds onze intrede in de gemeenteraad dringt de PVDA aan op de invoering van praktijktesten met sancties. Tot twee keer toe werd ons voorstel tot de invoering van praktijktesten mét sancties weggestemd door het huidige stadsbestuur (N-VA-, Open VLD én Groen). Onder deze druk kwamen er sinds 2023 wel sensibiliserende correspondentietesten in Sint-Niklaas, maar deze zijn volledig vrijblijvend en slechts beperkt tot discriminatie op basis van gezinssamenstelling (alleenstaand met kinderen of samenwonend met kinderen), etnische afkomst (Marokkaanse of Belgische afkomst), en leeftijd (werkend of met pensioen). Zonder sanctiemechanisme voor systematische overtreders blijft het een maat voor niks. Wij pleiten voor proactieve ‘juridische’ praktijktesten om de discriminatie op vlak van leeftijd, geslacht, origine, beperking, seksuele voorkeur… op de private huurmarkt (zowel particulier als via vastgoedkantoren) te bestrijden mét een sanctie voor makelaars en particulieren die systematisch blijven discrimineren. Deze praktijktesten zijn nodig zowel op de huurmarkt als op de arbeidsmarkt. Wonen en werken zijn een basisrecht, voor iedereen.
Racisme en discriminatie pak je aan met plannen en middelen, niet alleen met voornemens en sensibilisering. Iedereen weet dat er grote immokantoren zijn in Sint-Niklaas die discrimineren op de woningmarkt. Unia heeft in 2017 60 dossiers van discriminatie geopend in Sint-Niklaas. Daarmee is Sint-Niklaas na Gent de stad met de meeste dossiers bij Unia binnen de provincie Oost-Vlaanderen. Bijna 30% van deze dossiers ging over woondiscriminatie. En dit vormt slechts het topje van de ijsberg want niet iedereen die zich gediscrimineerd voelt, doet aangifte.
Uit de vrijblijvende correspondentietesten in Sint-Niklaas van de universiteit VUB en LEVL bleek dat 22% van de makelaars en 25% van de verhuurders zich schuldig maakten aan discriminatie ten aanzien van huurders met een Marokkaanse migratieachtergrond. Ook alleenstaande ouders, en dan vooral vaders, werden in 13 procent van de advertenties meer uitgenodigd voor een plaatsbezoek dan koppels. Ook alleenstaande gepensioneerde mannen maken meer kans. Er is duidelijk ruimte voor verbetering.
Heel wat mensen signaleren ons feiten en voorvallen op het vlak van discriminatie op de woonmarkt in Sint-Niklaas. Mensen met beperkte financiële middelen worden vaak achtergesteld. Mensen met een andere kleur of buitenlandse naam krijgen al te vaak de melding dat het huis of appartement al is verhuurd, zelfs al hebben ze voldoende financiële middelen. Als je dan arm bent en een andere origine hebt, dan wordt je vaak dubbel gediscrimineerd. Het wordt tijd dat daar verandering in komt.
We willen dat er effectief sancties verbonden worden aan racisme en discriminatie. Kijk naar Amsterdam. Zij sporen via eigen 'mystery clients' discriminatie in de horeca actief op. In Amsterdam kan een zaak na drie vaststellingen haar uitbatingslicentie verliezen. Die aanpak werpt vruchten af. In de gemeenteraad zal de PVDA het actieplan tegen racisme en discriminatie van nabij opvolgen en concrete resultaten eisen.
We zetten in op een laagdrempelig meldpunt discriminatie om de drempel voor het indienen van een klacht zo laag mogelijk te maken. Vandaag durven mensen vaak geen klacht indienen. Die drempel moet écht lager. We hebben een veilig meldpunt nodig: voor mensen zonder papieren, voor kwetsbare mensen, voor alle burgers in deze stad. Een meldpunt met garantie op anonimiteit. We hebben een heel eenvoudige procedure nodig, want nu is die vaak heel moeilijk: je moet bewijzen voorleggen, er wordt een doktersattest gevraagd, er wordt gevraagd zelf getuigen te zoeken… Dat is allemaal erg moeilijk. Nochtans is snelle registratie van klachten cruciaal om discriminatie te bestrijden. We willen hierbij steunen op diegenen die het dichtst bij de mensen staan, zeker bij de jongeren: straathoekwerkers, jeugdwerkers, enz. Het bestaande meldpunt willen we versterken met mensen van diverse origine.
Het stadsbestuur heeft als taak om het vreedzame samenleven in onze stad te bevorderen. Groepen die haat en verdeeldheid willen zaaien horen daarin niet thuis. De strijd tegen racisme mag niet herleid worden tot het nemen van een aantal symbolische maatregelen. We moeten de daad bij het woord durven voegen en onze stadsdiensten en politie doen optreden tegen flagrante vormen van racisme en xenofobie. De vrijheid van meningsuiting moet in deze concrete gevallen afgewogen worden tegen het recht om niet aangevallen te worden.
We organiseren de dialoog tussen de verschillende gemeenschappen en betrekken de verschillende gemeenschappen bij de organisatie van religieuze feesten en tradities.
We investeren in culturele ontmoetingsplaatsen en buurtfeesten, zodat mensen uit verschillende culturen elkaar op een laagdrempelige manier leren kennen.
We ondersteunen een divers antiracistisch en multicultureel middenveld dat zich inzet voor gelijke rechten en een interculturele samenleving.
2. Een politie waar racisme geen kans krijgt.
- De politie heeft een voorbeeldfunctie. We treden snel en strikt op bij racisme.
- Bij identiteitscontroles krijgen burgers een ontvangstbewijs met de reden van de politiecontrole.
- Door gerichte rekrutering zorgen we ervoor dat de politie een betere afspiegeling is van onze diverse samenleving.
Meer achtergrondinformatie
Een politie waar racisme geen kans krijgt.
Politieagenten worden geschoold in intercultureel werken en krijgen een antiracistische vorming tijdens hun opleiding, die regelmatig herhaald wordt als in ze eenmaal in functie zijn. Bij identiteitscontroles krijgen burgers een ontvangstbewijs met de reden van de politiecontrole.
De politie heeft een voorbeeldfunctie. We treden snel en strikt op bij racisme. Politieagenten kunnen racisme en pesten aanklagen via een onafhankelijke alarmlijn en worden beter beschermd en ondersteund als klokkenluiders.
We stellen een diversiteitsplan voor de politiezone. Een diversiteitscel, waarin ook vakbonden zetelen, moet dat plan opvolgen.
Door gerichte rekrutering zorgen we ervoor dat de politie een betere afspiegeling is van onze diverse samenleving. Een open houding ten aanzien van diversiteit wordt een selectiecriterium voor kandidaat-agenten.