Af van Zwerfafval
Zwerfvuil is een groot probleem dat écht moet aangepakt worden. Op korte termijn zorgen we voor meer personeelsleden voor Reine Stad om onze straten proper te houden en brengen we de reinigingsdienst opnieuw in publieke handen. Afval voorkomen is beter dan hergebruiken. Hergebruiken beter dan recycleren. Door te investeren in een circulaire productie, herstel en hergebruik van producten en recyclage, verminderen we de hoeveelheid restafval jaar na jaar.
Wat wij willen
1. Propere straten
- We nemen dringend meer personeelsleden in dienst bij Reine Stad, die onze straten proper houden.
- We voorzien meer vuilbakken op drukke plaatsen zoals in parken en in de buurten waar veel zwerfvuil wordt aangetroffen.
- We sensibiliseren in wijken met veel zwerfvuil en bij horeca, middenstand en op scholen.
- Strenge handhaving voor wie hardnekkig zwerfvuil achterlaat.
- We maken van de reinigingsdienst opnieuw een openbare dienst.
Meer achtergrondinformatie
Propere straten
Sluikstorten en zwerfafval in de straten is een steeds groter probleem. Iedereen vindt het vervelend om in een vuile straat te wonen of te stappen. Dit probleem moet écht aangepakt worden. Het moet structureel aangepakt worden. Niet door de prijzen van het huisvuil te verhogen of door de vuilbakken te verwijderen, maar door een breed door de bevolking gedragen plan.
Op korte termijn nemen we dringend meer personeelsleden in dienst bij Reine Stad, die onze straten proper houden, en voorzien we meer vuilbakken op drukke plaatsen zoals in parken en in de buurten waar veel zwerfvuil wordt aangetroffen. Vanzelfsprekend zorgen we ervoor dat deze vuilbakken voldoende worden geledigd. Daarnaast verlagen we de prijzen voor afvalophaling en maken we de toegang tot containerparken zoveel mogelijk gratis (zie punt 2 Goedkope afvalophaling).
Op middellange termijn werken we ook aan:
- We organiseren sensibiliseringscampagnes in de wijken waar het meeste zwerfvuil wordt aangetroffen, door afvalcoaches die de mensen helpen om te sorteren en huisvuil te deponeren waar het hoort.
- Op plaatsen met veel zwerfafval bekijken we samen met de lokale horeca en middenstand of wegwerpafval en zwerfvuil niet meer kan voorkomen worden en ook sensibiliseringscampagnes niet zijn aangewezen bij zowel uitbaters als klanten.
- We besteden extra aandacht aan sluikstorten en zwerfvuil in de scholen, te beginnen bij de allerjongsten, zodat ze zich bewust worden van de impact van zwerfvuil. Samen met de kinderen uit de lagere en middelbare school organiseren we op regelmatige basis plog-routes om hen de ernst van het probleem duidelijk te maken.
- Iedereen die een tweede keer wordt betrapt op sluikstorten, laten we een gemeenschapsdienst verrichten en laten we enkele dagen mee optrekken met Reine Stad om het vuilnis op te ruimen, zodat ze weten wat het is om de rommel van anderen op te ruimen. Hardnekkige overtreders bestraffen we streng.
In 2013 privatiseerde het toenmalige stadsbestuur de reinigingsdienst, niettegenstaande dat de bevolking zich in een referendum met meer dan 80% uitsprak voor het behoud van de openbare reinigingsdienst. Met de PVDA zorgen we opnieuw voor een publieke reinigingsdienst in de schoot van de intercommunale MIWA. De huisvuilophaling is een essentiële dienst die geleverd moet worden door een sterke openbare dienst die transparant, eerlijk en respectvol wordt beheerd. Zowel voor de bewoners als voor het personeel dat nu letterlijk achter de vuilkar moet lopen.
In dezelfde logica weigeren wij de verplichting die door de Europese richtlijnen wordt opgelegd en die handelaars, zelfstandigen en kmo’s oplegt om commerciële contracten te ondertekenen voor de inzameling van hun afval. Eén enkele ophaaltour voor particulieren en kleine bedrijven is veel efficiënter, milieuvriendelijker en goedkoper dan meerdere concurrerende vervoerders die met hun vrachtwagens door dezelfde straten rijden.
Maar dit publieke beheer beperkt zich niet tot de inzameling. Vandaag wordt heel veel geld verdient op afval. Op Vlaams en nationaal niveau willen we dit als PVDA ook aanpakken, inclusief het sorteren, recycleren en terugwinnen van afval.
2. Goedkopere afvalophaling
- We maken de prijsverhogingen uit 2019 en 2023 voor afvalophaling (Diftar, GFT-bakken en witte zakken) ongedaan.
- We maken de toegang tot de containerparken zoveel mogelijk gratis en voorzien regelmatig in elke wijk een mobiel recyclagepark.
- We maken het afhalen van grofvuil eenvoudiger en maken het terug gratis zoals vroeger.
Meer achtergrondinformatie
Goedkopere afvalophaling en gratis containerparken
In plaats van haar inwoners aan te moedigen om te sorteren en recycleren, bestraft dit stadsbestuur net de goede leerlingen door de ophaling van de GFT-bakken duurder te maken, net als de aankoop van witte zakken (voor luiers) en de toegang tot de containerparken voor o.a. groenafval. De stijgende afvalfacturen zijn eigenlijk verdoken belastingverhogingen. Onbegrijpelijk. We maken de prijsverhogingen uit 2019 en 2023 voor afvalophaling (Diftar, GFT-bakken en witte zakken) ongedaan. Daarnaast verhogen we de sociale tegemoetkomingen voor het restafval en zullen we de witte luierzakken gratis ophalen, op de dagen dat het restafval wordt opgehaald.
Wij willen niet enkel afval voorkomen, maar het resterende afval zoveel mogelijk recycleren. Het containerpark maken we zoveel mogelijk gratis toegankelijk. Voor de fracties die de Vlaamse regering verplicht betalend maakt, voorzien we de laagst mogelijke tarieven. Om mensen zonder auto niet te bestraffen, halen we het grofvuil vier keer per jaar gratis op.
We voorzien in samenwerking met MIWA in elke wijk regelmatig een mobiel recyclagepark waar mensen terecht kunnen met spullen (in kleine, draagbare hoeveelheden) waarmee ze anders naar een gewoon recyclagepark moeten. Heel wat mensen beschikken niet over een wagen en deze mobiele recyclageparken maken sorteren toegankelijk voor iedereen.
3. Afval voorkomen
- We stimuleren de circulaire economie met o.a. stedelijke herstelateliers en spullenbibliotheken.
- We bestrijden actief de voedselverspilling door supermarkten te verplichten hun overschotten weg te schenken aan de voedselbanken en sociale kruideniers.
- We beperken zoveel mogelijk reclame op het openbaar domein om nutteloze consumptie te vermijden.
Meer achtergrondinformatie
Afval voorkomen
Het is van groot belang om de afvalvolumes aan de bron te verminderen. Dat doen we door de verantwoordelijkheid te leggen bij degenen die het produceren en hen ertoe aan te zetten hun productiemethoden te veranderen. Van de 68 miljoen ton afval die in België wordt geproduceerd, worden er 37 geproduceerd door de industrie, 20 door de bouwsector en slechts 5,3 door huishoudens. In tegenstelling tot wat men ons probeert te doen geloven, zijn het niet de consumenten die verantwoordelijk zijn voor het afvalprobleem, maar eerder de productiekeuzes. Daarvoor heeft de PVDA een nationaal plan om het afval aan de bron aan te pakken. Maar ook lokaal kunnen we een verschil maken:
We stimuleren de circulaire economie
In de stad ondersteunen we waar we kunnen de circulaire economie met korte keten zoals deelinitiatieven, repair cafés, geef- en neempleinen, lokale landbouwmarkten…
Om afval te vermijden, richten we stedelijke herstelateliers op waar we gebruiksvoorwerpen, kledingstukken en meubels laten herstellen om ze te hergebruiken. Is herstel onmogelijk, dan is er nog de optie van demontage om zo veel mogelijk bruikbaar materiaal te recupereren. We ondersteunen initiatieven zoals ruil- en tweedehandswinkels waar afgedankte spullen een tweede leven krijgen. Op die manier worden spullen die sommige mensen niet meer nodig hebben, maar anderen kunnen gebruiken, opnieuw in gebruik genomen en belanden ze niet op de afvalberg.
We richten een stedelijke spullenbibliotheek op en bekijken of dit ook mogelijk is op wijkniveau: buurtbewoners kunnen hier terecht voor een partytent, extra tafels voor het familiefeest, kruiwagen, hogedrukreiniger, … zodat niet iedereen die zelf moet aankopen.
We bestrijden actief voedselverspilling
Een derde van al het eten dat jaarlijks geproduceerd wordt, wordt weggegooid. Voedselverspilling verminderen is de beste manier om broeikasgassen te verminderen. Wij willen voedselverspilling voorkomen en voedseloverschotten optimaal hergebruiken. Hiervoor werken we samen met organisaties zoals VoedSaam vzw.
We stimuleren zowel supermarkten als restaurants om voedselverspilling tegen te gaan. Supermarkten verplichten we om hun net vervallen voedsel (nog steeds eetbaar) te schenken aan de sociale restaurants en voedselbanken zoals ook wettelijk in Frankrijk is bepaald en in een aantal Waalse gemeenten reeds is voorzien.
We stimuleren ook het meenemen van overschotjes op restaurant. Net als in Gent, Genk en Kortrijk voorzien we restaurants via een fietskoerier van ‘restorestjes’, een milieuvriendelijke ‘doggy bag’. We maken een digitale kaart waarop alle restaurants te zien zijn die restorestje aanbieden. Deze restaurants krijgen ook een sticker op hun raam.
We beperken zoveel mogelijk reclame op het openbaar domein om nutteloze consumptie te vermijden
Wereldwijd worden jaarlijks honderden miljarden uitgegeven aan reclame door multinationals met als doel om ons hun producten, vaak onnodige producten te doen kopen. Er zijn steeds meer steden die reclame in de stad bannen of beperken. In Europa is dat bv. Grenoble, in Brazilië is dat San Paolo. In Luik is er een collectief dat strijd tegen overdreven reclame.
We verkleinen het aantal reclameborden in de publieke ruimte drastisch. Vooral de digitale schermen, omdat hun jaarlijkse elektriciteitsverbruik gelijk is aan dat van een heel gezin (afgezien van de energie- en grondstofkosten van de productie, het transport en de installatie ervan).
We leggen beperkingen op aan reclame die overconsumptie bevordert.
We verbieden reclame voor gokbedrijven op de reclameborden in de publieke ruimte in de stad.
We reguleren de verspreiding van reclamefolders drastisch. Enkel gezinnen die expliciet aangeven reclame in hun mailbox te willen ontvangen, zullen deze nog ontvangen.