Meteen na de bomaanslag drong PVDA-gemeenteraadslid Chris Wauman, zelf een van de slachtoffers, er bij het stadsbestuur en politie op aan om de buurtbewoners samen te brengen om hen te informeren, bij te staan en te luisteren naar hun bezorgdheden, vragen, noden en adviezen voor de toekomst. De burgemeester liet via de media weten dat de politie deur aan deur zou langsgaan. “Maar meer dan twee weken na de aanslag wachten de mensen nog steeds op de beloofde informatie, hulp en steunbetuiging. Ze voelen zich in de steek gelaten”, aldus Wauman die op het moment van de bomaanslag in het buitenland was en de afgelopen dagen bij zijn buren langsging.
Vragen rond onderzoek en veiligheid
“Buurtbewoners vragen zich af of de geviseerde buren met mogelijke banden in het criminele circuit gewoon terug in onze straat komen wonen, met alle veiligheidsrisico’s van dien. Ze vragen zich af hoe het onderzoek naar de daders loopt en of ze al geïdentificeerd zijn? En hoe de politie onze veiligheid in de toekomst zal garanderen?”
Slachtofferhulp
Sommige buurtbewoners kampen met angsten en posttraumatische stress. “Waarom werd er geen slachtofferhulp aangeboden? Een bomaanslag is traumatiserend. Zeker voor de directe slachtoffers, maar ook voor de buurt. Toen we met PVDA in de gemeenteraad van 24 november 2023 aankaartten dat er geen slachtofferhulp was geboden aan enkele slachtoffers van onder meer grensoverschrijdend gedrag, werd onze kritiek weggewuifd. Maar nu komt opnieuw hetzelfde structurele probleem naar voor. Gelukkig helpen de buren hier elkaar heel goed.”
“Verder is het ook zeer zuur dat o.a. een familielid van een getroffen buur al minstens een boete kreeg van de scanwagen, terwijl hij zijn zoon aan het helpen was. Tot nu toe weigert men deze GAS-boete kwijt te schelden. Het bewijst weer de totaal onmenselijke kant van de boetemachine en het privébedrijf achter de parkeerwinkel.”
Hulp bij verzekering
“Ook de weg naar verzekeraars is niet altijd eenvoudig. Verzekeraars sturen je soms van het kastje naar de muur. Zo communiceerde de verzekeraar van één van mijn buren in eerste instantie dat hij zowel voor zijn deur als raam een franchise moet betalen. En dat de verzekering niet voor alle soorten schade aan je huis tussenkomt”, zegt Wauman die zelfs als vakbondsafgevaardigde werkt bij de grootste verzekeraar van het land. “Iedereen vraagt zich ook af waarom de verzekeraars niet tussenkomen bij de schade aan de auto’s? Ikzelf moet 1068 euro ophoesten voor een nieuwe voorruit! Gratis professionele informatie, advies en ondersteuning van de overheid is bij rampen als deze echt wel noodzakelijk.”
PVDA herhaalt vraag voor buurtvergadering
“Om al deze redenen dringen we er opnieuw op aan dat het stadsbestuur en de politie de buurtbewoners samenbrengen. Om naar hen te luisteren. En zodat zij op hun beurt de buren uitleg kunnen geven over het onderzoek, slachtofferhulp en hen ook administratief kunnen steunen. Dit moeten we collectief verwerken en aanpakken.” Chris Wauman zal dit aankaarten op zowel de commissie van de burgemeester op maandag 26 augustus als in de gemeenteraad van 30 augustus. “Ik hoop dat het stadsbestuur de noodkreet van de buurt hoort en dat mijn tussenkomsten tegen dan overbodig zijn. Steun voor slachtoffers van een bomaanslag is essentieel voor hun herstel.”