“Wij toveren op deze Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT ) de Ankerstraat om tot Regenboogstraat, in het verlengde van ons Regenboogzebrapad op de Grote Markt”, zegt Debby Burssens. Niet toevallig de Ankerstraat, want daar huist het PVDA-Actiecentrum De Werf dat eind vorig jaar de deuren opende. “Wij tekenden in op de oproep van Casa Rosa, het Oost-Vlaams Regenbooghuis, om straatnaambordjes ‘Zonder LGBTI+-haat straat’ op te hangen en gingen langs bij alle handelaren.”
“Vandaag is het IDAHOT, maar deze ochtend las ik in de media vooral artikels die focussen op holebi- en transfobie bij minderheden en buiten Europa. Terwijl dit in de autochtone Vlaamse samenleving toch ook een structureel probleem is?”, zegt Debby Burssens. “Ik vond hierover maar één artikel terug, naast gelukkig ook nog een dossier over LGBTQIA+-fobie in de sport – dat verdient na racisme en seksisme in deze sector zeker ook aandacht. Maar het zette mij aan het denken: ik wou iets méér doen. En dus belde ik een vriend op, Djack, met het idee om vandaag een challenge te lanceren om van de Ankerstraat een ‘Zonder LGBTI+-haat straat’ te maken.” Tijdens de middagpauze ging het duo op pad.
“Het was echt een succes! Alle handelaren, een school, het psychiatrisch centrum… aan wie we vroegen of ze zo’n straatnaambordje wilden ophangen, reageerden zeer enthousiast, op twee na. Iemand vroeg zelfs of we de Ankerstraat niet in regenboogkleuren konden schilderen? Leuk idee toch? Zelfstandigen uit andere straten, zoals muziekcafé Thalassa, vroegen ons ook al spontaan om een affiche!” PVDA Sint-Niklaas organiseerde in maart nog een grote, serene herdenking voor alle slachtoffers van holebifobie, transfobie en discriminatie; waaronder kraanman David uit Sint-Niklaas die in maart vermoord werd. “We schoven toen zes maatregelen naar voor om dit structurele probleem aan te pakken. Een van onze zes eisen is ‘preventie en sensibilisering’ en met deze actie van vandaag voegen we meteen daad bij het woord, in afwachting van structurele maatregelen van het stadsbestuur.”
“Schepen Heyrman reageerde in de gemeenteraad van maart positief, maar nog weinig concreet op onze zes voorstellen. Ons voorstel voor een regenbooghuis wordt in juni op tafel gelegd, en de stad gaat ook onderzoeken om de eigen documenten genderneutraal te maken. Is het bijvoorbeeld echt nodig te vragen naar je geslacht bij de aanvraag van een parkeerkaart of de aangifte van een fietsdiefstal? En vandaag merkten we nog maar eens dat de scholen er actief aan werken om LGBTI+-haat tegen te gaan, maar zij verdienen meer ondersteuning van de stad hierbij. Met onze actie van vandaag vragen we opnieuw, en op een positieve manier, om een actieplan. En tonen we dat heel wat mensen uit Sint-Niklaas willen meehelpen! Het Hemelrijk lanceerde bijvoorbeeld ook al een stickeractie. We roepen alvast de bewoners van de Ankerstraat ook op om het straatnaambordje bij hun thuis af te printen of bij ons op te halen in De Werf.”