Dit is het lek te veel: doel 1 en 2 moeten per direct sluiten!

“Het incident met Doel 1 vorige week is ernstiger dan gedacht”. “Voor het eerst in ons land is er een lek vlakbij de kernreactor.” “Het zal heel moeilijk zijn om dit lek te dichten.” Een kleine greep uit de berichten over het incident bij Doel 1 vorige week. Ondertussen wordt iedereen gerustgesteld: er is nooit gevaar geweest voor de bevolking.

Normaal had Doel 1 al in 2015 dicht gemoeten want deze centrale (net als Doel 2) is gebouwd om 40 jaar mee te gaan. De regering heeft de periode verlengd tot 2025 na stevig lobbywerk van Engie/Electrabel dat zijn winst belangrijker vindt dan de veiligheid van de omwonenden. Vandaag is men verbaasd dat er problemen ontstaan. Onderzoek toont aan dat deze centrales versneld mankementen vertonen en een steeds groter risico vormen op lekken en problemen.

Voor de Nederlandse gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom is de maat nu vol. "Die centrales moet nu dicht", zo stellen de gemeenteraden van Roosendaal en Bergen op Zoom. Ook de burgemeester van Terneuzen heeft zijn ongenoegen geuit (op Radio1). Waarom blijft het bij ons zo stil? Waarom dringt ons stadsbestuur niet aan op een directe sluiting van Doel 1 en 2? Zijn de risico’s voor ons dan niet even groot als voor onze buurlanden? Voelen wij ons veiliger met de uitgedeelde jodiumpillen?

Jef Maes: “Het stadsbestuur heeft als taak te zorgen voor de veiligheid en de gezondheid van zijn inwoners. Met deze risicovolle kerncentrales op amper 18 kilometer (in vogelvlucht) van onze stad is de veiligheid niet langer gegarandeerd. Wij vragen met de PVDA aan het stadsbestuur om stappen te zetten naar de federale regering om Doel 1 en 2 per direct te sluiten om de veiligheid van de inwoners van het Waasland te garanderen! Moeten we wachten tot er echt een ramp gebeurt?”